Meld een Vermoeden Awards 2021

Gedurende de maand juni delen wij de Meld een Vermoeden Awards 2021 uit. Deze prijzen delen wij uit aan gemeenten die volgens ons koplopers zijn in het gebruik van Meld een Vermoeden. De categorieën zijn ‘Beste Gemeente', ‘Beste Nieuwkomer’ en ‘Meest Innovatieve Gemeente'.

Winnaar Meld een Vermoeden Award 'Beste Gemeente'

De beste gemeente van het jaar. Maar hoe kies je de beste? De beste gemeente van 2021 is al even lid van de familie. Ze begonnen klein met een groep medewerkers uit de buitendienst in één ruimte, zowel intern als extern, hup downloaden die app na een bewustwordingstraining, en melden maar. Het succes dat daarmee werd geboekt werd opgeschaald naar meerdere ketenpartners en de bestaande meldgroepen werd uitgebreid met nieuwe melders.

De beste gemeente van 2021 heeft een compleet nieuwe meldgroep aangeboord door alle bedrijventerreinen in de gemeente te faciliteren met de app na hen bewust te hebben gemaakt van de gevaren van ondermijning. Een aanpak die mede heeft gezorgd voor een eigen ondermijning Boa en een burgemeester die zich opstelt als een aanjager in een breed gedragen aanpak.

De beste gemeente van 2021 is daarnaast altijd bereid hun successen, ervaringen, maar ook tegenslagen te delen met anderen in het werkveld. Dat is een eigenschap die hen kenmerkt en wordt gewaardeerd. Deze gemeente weet hoe het is om prijzen te winnen, vorig jaar ontvingen zij de prijs voor 'Meest Innovatieve Gemeente'.

De winnaar in de categorie 'Beste Gemeente' is.. gemeente Lansingerland!

Winnaar Meld een Vermoeden Award 'Beste Nieuwkomer'

Het jaar 2020/2021 bracht veel nieuwe gemeenten die lid werden van de Meld een Vermoeden familie. Maar liefst acht gemeenten sloten zich aan. Allemaal gemeenten met een eigen aanpak van ondermijning.

De gemeente die dit jaar met de prijs ‘Beste Nieuwkomer’ naar huis gaat heeft vanaf het eerste gesprek geloofd in de ideologie van Meld een Vermoeden. Een leuk feitje is dat we voor het eerste gesprek terug moeten naar 2018. Over een doorzettingsvermogen gesproken. 

De kracht van de Beste Nieuwkomer zit in haar netwerk en het weten te creëren van verbondenheid. Bijvoorbeeld met een loting onder de eerste 50 melders, met als prijs een dag meelopen met de afdeling veiligheid. Ga er maar aanstaan; 1.500 medewerkers aansluiten. Natuurlijk gaat daar wat tijd overheen, maar de ambitie is groot. Het volgende doel, een wijkgerichte aanpak in samenwerking met de burger, is al in het vizier. De samenwerking is voor vijf jaar vastgelegd en heeft een vliegende start gehad.

We kunnen niet wachten op het eerste nieuwsbericht dat middels een klein signaal via Meld een Vermoeden een groot crimineel netwerk is opgerold in deze gemeente. We zijn trots met jullie als partner in crime.

De Meld een Vermoeden Award ‘Beste Nieuwkomer’ gaat naar.. gemeente ‘s-Hertogenbosch!

Winnaar Meld een Vermoeden Award 'Meest Innovatieve Gemeente'

Innovatief zijn betekent volgens Meld een Vermoeden drie dingen: iets op een betere manier aanpakken, vernieuwend zijn en grensverleggend zijn. De gemeente die vandaag met de Meld een Vermoeden Award ‘Meest Innovatieve Gemeente’ naar huis gaat voldoet aan alle drie. 

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat een gemeente an sich niet innovatief is. Een gemeente is zo innovatief als de mensen die er werken. Zij maken simpelweg een gemeente innovatief. Om innovatief te zijn heb je doorzettingsvermogen nodig. Heb je een goed idee? Houd vast. Geef niet op, en laat vooral niet los. Dat heeft deze gemeente gedaan, en doen ze nog steeds. Want het creëren van draagvlak is een terugkerend item op de agenda.

Vernieuwend is deze gemeente in hun brede kijk op waar de techniek van Meld een Vermoeden van waarde kan zijn. Deze gemeente zag een kans in het verkrijgen van meer meldingen, een nieuw kanaal met een nieuwe meldgroep, de burger in een geselecteerde wijk. Een innovatie  waar andere gemeenten van de Meld een Vermoeden familie sindsdien ook de vruchten van plukken, zowel bij de burger als ondernemers op bedrijventerreinen. 

Grensverleggend is deze gemeente in het verbinden van een complete wijk in de aanpak van ondermijning. Een wijkgerichte aanpak met persoonlijk contact in de wijk. En dat in tijden van corona. Nogmaals, innovatief zijn is niet zeggen dat je innovatief bent, maar nieuwe manieren vinden om in dit geval de aanpak van ondermijning te versterken en vooruit durven te lopen. 

Gefeliciteerd met de Meld een Vermoeden Award ‘Meest Innovatieve Gemeente’.. gemeente Den Haag!